Onderhoud van duikmaterialen

onderhoud van duikmaterialen reparatie keuring oceans diving center

Bij duiken staat veiligheid voorop. Om ervoor te zorgen dat jouw duikapparatuur goed blijft functioneren, is regelmatig onderhoud erg belangrijk. Een groot deel daarvan kun je zelf doen. Door na iedere duik jouw duikmaterialen goed te spoelen met leidingwater vergroot je de levensduur en voorkom je onnodige slijtage.

Voor het onderhoud van duikmaterialen verkoopt Oceans Diving Center diverse materialen, zoals bv wax om de ritsen te smeren, silicone vet om o-ringen in te vetten en speciale shampoo om de binnenzijde van het trimvest te reinigen of het duikpak mee te wassen.

Daarnaast is het verstandig om eens per jaar jouw automatenset en trimvest een preventieve onderhoudsbeurt te laten geven (of als je heel veel duikt na 100 duikuren). Voor het onderhoud van alle merken ademautomaten  kun je bij ons terecht; Oceans Diving Center is gecertificeerd voor het onderhoud aan diverse merken en voor materialen van andere merken maken wij gebruik van gespecialiseerde onderhoudsbedrijven.

Ook voor een visuele inspectie of de verplichte 5 jaarlijkse hydrostatische keuring van jouw persluchtfles ben je bij Oceans Diving Center aan het juiste adres.

 

Ademautomaten

Tijdens een servicebeurt wordt een ademautomaat volledig uit elkaar gehaald. Daarna wordt deze ultrasoon gereinigd en voorzien van nieuwe onderdelen. Oceans Diving Center gebruikt uitsluitend de originele servicekitjes die voorgeschreven zijn door de fabrikant. Na de onderhoudsbeurt wordt jouw ademautomaat volgens de specificaties van de fabrikant afgesteld.

 

Trimvesten

Net als de ademautomaat, bestaat een trimvest uit een aantal mechanische onderdelen.

Tijdens een servicebeurt, worden alle ventielen gecontroleerd, gereinigd en weer ingevet en daarnaast wordt de inflator volledig uit elkaar gehaald, ultrasoon gereinigd en voorzien van nieuwe onderdelen zoals voorgeschreven door de fabrikant.

 

Duikflessen

Het is aanbevolen om duikflessen één maal per jaar visueel te laten inspecteren. Tijdens deze inspectie wordt de fles in- en uitwendig gecontroleerd op roestvorming of beschadigingen. Vervolgens wordt de kraan ultrasoon gereinigd en voorzien van nieuwe o-ringen en indien nodig worden overige onderdelen, als deze aan slijtage onderhevig zijn, vervangen.

Naast deze jaarlijkse aanbevolen inspectie- onderhoudsbeurt, is in de Nederlandse wetgeving vastgelegd dat perslucht cilinders iedere vijf jaar gekeurd moeten worden door een onafhankelijke keuringsinstantie.

In het buitenland gelden andere termijnen. Het is daarom verstandig, om ruim voordat je met jouw duikfles in het buitenland wilt gaan duiken, na te vragen wat de specifieke eisen zijn in het land van bestemming.

Flessen die niet gekeurd zijn, worden niet door ons gevuld!!

 

Duikcomputers en horloges

Van bijna alle duikhorloges en van alle Suunto duikcomputers kunnen wij de batterij vervangen. Heb je een computer van een ander merk, dan kun je beter bij een geautoriseerd dealer van dat merk terecht, omdat daar meestal specifieke onderdelen voor nodig zijn. Als je twijfelt, ben je natuurlijk altijd van harte welkom en zullen wij bezien of en hoe wij je van dienst kunnen zijn. Als je je horloge of computer de ene dag brengt, kun je hem doorgaans de volgende dag weer ophalen (Met uitzondering van Citizen horloges, deze moeten opgestuurd worden).

 

Duikpakken

Is je duikpak (droog of nat) te klein, passen de seals niet meer of zijn deze simpelweg versleten, moet er een nieuwe rits in, moeten er nieuwe schoenen onder of moeten er extra zakken op geplaatst worden? Ook dan kun je bij ons terecht. Wij doen zaken met het grootste atelier van Nederland gespecialiseerd in het repareren en vermaken van duikpakken. Doorgaans bent je je duikpak 10 werkdagen kwijt, dus houd daar rekening mee wanneer er nog wat duiken gepland staan.

 

Wat kost het?

De kosten van een onderhoudsbeurt, inspectie of keuring, zijn afhankelijk van de te onderhouden materialen, de regelmaat waarmee je onderhoud uit hebt laten voeren, de slijtage en de kosten van de diverse onderhoudskitjes. Voor een prijsindicatie kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.

Het onderhoud van je materialen neemt enkele dagen en in sommige gevallen enkele weken in beslag. Het is dus verstandig om dit te laten doen in een periode dat je niet gaat duiken.

 

Heb je vragen over onderhoud of het repareren van je duikmaterialen, kom dan langs in onze showroom of stuur een bericht:

Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden Oceans Diving Center *

* verplichte velden